Thema-avond ouders: pubers, social media & opvoeding

  • 13-03-2023

Op donderdagavond 16 maart organiseren we in samenwerking met de ouderraad een thema-ouderavond over pubers, online media en opvoeding. De thema-avond gaat om 19.30 uur in de aula van de Roncalli Mavo van start (inloop vanaf 19.00 uur). De avond wordt geleid door Klaartje SchIüngel van SocialmediaIMPACT.

Onze kinderen zijn zeer handig in het toepassen van hun smartphones. Maar deze handigheid zegt niets over hun inzicht in hun eigen online gedrag en dat van anderen. Op dit vlak kunnen ze zeker ondersteuning van hun ouders gebruiken. Ze zijn wel mediavaardig, maar lang niet altijd mediawijs.

De avond kent een positieve insteek. Nieuwe media zijn onderdeel van onze maatschappij en kennen vele voordelen. Er zijn echter ook schaduwzijden die meestal ontstaan door de grote aantrekkingskracht van het online aanbod, de groepsdruk en het impulsief of negatief gebruik van social media. Tijdens deze avond zullen we hier praktisch naar kijken, zonder te oordelen. Belangrijk is dat leerlingen (en ouders) zich bewust worden van hun eigen handelen, wanneer ze online zijn. Ouders krijgen handvatten om hun kinderen te begeleiden in de snel veranderende online wereld waarmee we allemaal te maken hebben.

Tijdens deze avond zal dieper ingegaan worden op onderstaande thema’s:

· Digitale media, afleidende werking, stress, concentratie en impact op het brein en schoolresultaten

· Trends op TikTok, Instagram, Snapchat, Whatsapp, Discord, Omegle, … etc. Waar let je op en hoe ga je daarover het gesprek aan?

· Online beïnvloeding en vergroten weerbaarheid

· Online identiteit en seksualiteit

Aanmelden voor deze thema-avond kan nog tot en met woensdag via de link in de nieuwsbrief van februari. We hopen donderdagavond veel ouders op de Roncalli Mavo te zien en te spreken.