Onverwachte ontruiming

  • 06-10-2021
Gisteren ging net voor de middagpauze het alarm af in de school. Dat was even schrikken. Te meer omdat het alarm was afgegaan door rookontwikkeling in de hal bij de ICT-lokalen op de eerste etage. Het lijkt erop dat de rook bij de printer vandaan kwam. 
De rookmelders hebben hun werk gelukkig goed gedaan. Naast het brandalarm dat door de hele school galmde, sloten ook de branddeuren automatisch. Deze deuren zorgen ervoor dat de school opgedeeld word in compartimenten, waardoor een brand en de daarbij ontstane rook vertraagd worden. 
Zodra binnen de school het brandalarm afgaat, treedt ook meteen de ontruimingsprocedure in werking. Leerlingen en docenten in de klas laten hun spullen liggen, en verlaten als klas zo snel mogelijk de school via de vluchtroutes, om vervolgens buiten op veilige afstand te groeperen met de rest van de school. Tegelijkertijd verzamelen de BHV'ers (bedrijfshulpverleners) zich op het tijdelijk commandocentrum van de administratie, om daar onder leiding van de hoofd-BHV'er de school verder veilig te ontruimen. De BHV'ers werden tactisch verdeeld over de verschillende delen van het gebouw.  Vervolgens zijn de BHV'ers elke wc, ieder lokaal en alle verborgen hoekjes van het gebouw afgaan, om er zeker van te zijn dat iedereen het pand heeft verlaten.  
VERASSING!
Ondanks dat het echt leek en het voor iedereen als een complete verrassing kwam, was alles in scene gezet. Het ging om een ontruimingsoefening! De rook en 'de brand' zijn in scene gezet door twee (voormalig) brandweermannen, om te kijken hoe wij als school reageren als er een brand uitbreekt. Binnen 5 minuten was de school leeg en was de situatie onder controle. We kijken terug op een geslaagde oefening. Een groot compliment aan de collega's en alle leerlingen!