Uitwisseling Roncalli Mavo en Italië (leerjaar 3)

  • 03-04-2023

Een week lang ondergedompeld worden in de Nederlandse cultuur, slapen in een gastgezin en communiceren in het Engels. Dat ondergingen de leerlingen en docenten van de middelbare school Blaise Pascal uit Giaveno (Italië). Nadat de leerlingen van de Roncalli Mavo (leerjaar 3) in november 2022 op bezoek geweest waren in Italië, kwamen hun Italiaanse leeftijdsgenoten nu deze kant op om Nederland te leren kennen.

Bij ontvangst op maandagmiddag ontvingen we een brief van het Italiaanse schoolhoofd, waarin zij het doel van de uitwisseling treffend verwoordde: “Ik weet hoe belangrijk het is voor leerlingen om niet alleen tijdens lessen een vreemde taal te leren, maar ook direct in interactie met andere leerlingen. Dankzij de uitwisseling doen alle leerlingen deze ervaring op en bieden we hen de mogelijkheid om hun taalvaardigheden te verbreden en in praktijk te brengen. Daarnaast biedt het de mogelijkheid om meer te weten te komen over een andere cultuur en deel te nemen aan het leven van de lokale gemeenschap”.

De uitwisseling kende een divers programma, met een culturele verdieping op het gebied van voedsel en eten. De Italiaanse leerlingen hebben kennisgemaakt met typische Nederlandse borrelhapjes, gegeten op de Pannenkoekenboot en samen met de gastleerlingen thuis een maaltijd bereid. De week werd afgesloten met een Indische rijsttafel. Ook werd er in het kader van ‘voedsel en eten’ een bezoek gebracht aan de Afrikaandermarkt en werd de Stroopwafelexperience in Gouda bezocht.

Naast het thema voedsel was er ook ruimte voor een uitgebreidere kennismaking met de Nederlandse cultuur. Zo werden het Openluchtmuseum in Arnhem en het Verhalenhuis in Rotterdam-Zuid bezocht. Ook hebben de leerlingen een stadswandeling gemaakt door het centrum van Rotterdam, het strand van Scheveningen bezocht en een bezoek gebracht aan het Youseum in de Westfieldmall.

Vrijdag 31 maart in de namiddag werd er afscheid genomen van onze Italiaanse gasten en gingen zij, veel indrukken en ervaringen rijker, weer de bus in richting Italië. We kijken terug op een geslaagde en leerzame uitwisseling.