Uitwisseling International Class / Griekenland en Estland

  • 14-03-2022

De week na de voorjaarsvakantie was een bijzondere week voor de leerlingen van de International Class leerjaar 3. Na een lange periode van digitale uitwisselingen was er eindelijk weer een fysieke uitwisseling mogelijk. De Roncalli Mavo was dit keer gastheer en ontving deze week leerlingen en docenten uit Griekenland en Estland. De uitwisseling stond in het teken van literatuur. We kijken terug op een mooie, geslaagde week.

De delegaties uit Griekenland en Estland kwamen maandag aan op Schiphol. Na een kort bezoek aan onze hoofdstad werden de gasten op de Roncalli Mavo ontvangen door de leerlingen van de International Class en de betrokken docenten. In de aula werd onder het genot van Nederlandse borrelhapjes (zoals bitterballen en poffertjes) kennisgemaakt en ontstonden de eerste vriendschappen tussen de leerlingen uit de verschillende landen.

Op dinsdag hebben de leerlingen hun eigen school en land aan elkaar gepresenteerd. Leerlingen en docenten hebben onder andere een typisch Griekse dans geleerd. Vervolgens hebben de leerlingen van de Roncalli Mavo de leerlingen uit Estland en Griekenland door Rotterdam rondgeleid. Na afloop zijn onze gasten bij onze leerlingen thuis gaan eten.

Op woensdag stond er een bezoek aan Madurodam op het programma, hier waren zowel de Nederlandse als buitenlandse leerlingen erg enthousiast over. Vervolgens zijn de leerlingen gestart met de opdracht gekoppeld aan literatuur. Ze hebben namelijk bedacht hoe je een boek door het te koppelen aan een leuke activiteit extra interessant kan maken voor jonge kinderen (en daarmee het lezen onder kinderen kunt stimuleren). De groep heeft inspiratie opgedaan bij het kinderboekenmuseum. Een aantal van de oplossingen en idee├źn die de leerlingen aangedragen hebben zullen ook echt uitgevoerd gaan worden door het kinderboekenmuseum.

Op donderdag stond er een enerverende workshop op het programma, waarbij de leerlingen in kleine groepjes een filmtrailer hebben gemaakt van het boek 100 uur nacht. Dit boek hebben alle leerlingen gelezen en speelt een belangrijke rol binnen het project.

Op vrijdag is de auteur van het boek in gesprek gegaan met de leerlingen. Vrijdagavond werd de week afgesloten met een gezellige rijsttafel op school. Daarna maakten onze gasten zich op voor de terugreis naar Griekenland en Estland.

De docenten uit Estland en Griekenland hebben al aangegeven dat hun leerlingen zich erg welkom voelden bij ons op de Roncalli Mavo. Wat onder meer terug te zien was in de vele gesprekken tussen de leerlingen uit de verschillende landen.

Binnen dit project participeren ook scholen uit Duitsland en Finland. Zij konden in verband met de nog geldende coronamaatregelen in hun land nog niet bij ons op bezoek komen. We hopen dat ook deze scholen bij de volgende fysieke uitwisseling weer aan kunnen sluiten.

We bedanken meneer Jansen en mevrouw Kuil voor de organisatie van deze week en alle ouders die bij het avondeten Griekse en Estse leerlingen hebben ontvangen. We kijken uit naar de volgende uitwisseling.