Uitwisseling Griekenland

  • 26-04-2024

Een week lang optrekken met leeftijdsgenoten uit het buitenland. Dat is wat negen leerlingen van de Roncalli Mavo uit het eerste en tweede leerjaar tussen zondag 21 april en zaterdag 27 april gedaan hebben. De leerlingen waren onder begeleiding van meneer Jansen en meneer Stoffels naar Griekenland gereisd om deel te nemen aan een uitwisseling over duurzaamheid en cultuur. Omdat de Griekse en Duitse leerlingen eerder in maart al te gast waren in Nederland, kenden de leerlingen elkaar al.

Onze partnerschool op Kreta had een mooi en interessant programma voorbereid. Zo hebben de leerlingen een bezoek gebracht aan de universiteit van Chania. Op de universiteit wordt veel onderzoek gedaan naar duurzaamheid. De leerlingen hebben voorlichting gekregen over een project waarbij onderzoek gedaan wordt naar auto’s die rijden op waterstof. Ook hebben ze prototypes van de auto’s bekeken. Verder zijn de leerlingen bij een aardbeving experience geweest en hebben ze veel te horen gekregen over de effecten van klimaatverandering op het eiland Kreta. Omdat zoetwater op Kreta schaars is, zijn de leerlingen ook voorgelicht over watermanagement in de landbouw en hebben ze een bezoek gebracht aan botanische tuinen waar de Grieken op natuurlijke wijze de flora van drie klimaatzones hebben nagemaakt. De leerlingen zijn ook praktisch met duurzaamheid aan de slag gegaan, door kunst te maken uit afvalproducten.

Naast duurzaamheid was er tijdens de uitwisseling ook aandacht voor cultuur. De leerlingen hebben kennis gemaakt met de Griekse taal door Griekse woorden te leren van hun leeftijdsgenoten. Ook hebben ze kennis gemaakt met de Griekse keuken en hebben ze het bekende cultuur historische paleis van Knossos bezocht. Tot slot werd de stad Rotterdam ook in Griekenland goed op de kaart gezet. De leerlingen van de Roncalli Mavo gaven namelijk een presentatie over onze stad en onze school en hebben Rotterdam gepresenteerd aan de lokale gemeenschap.

We wensen leerlingen en docenten nog een mooie laatste dag in Griekland. Het zal in Nederland weer even wennen worden, er is namelijk een temperatuurverschil van 10 graden. We zijn benieuwd naar de verhalen en ervaringen van de leerlingen en wensen hen alvast een goede terugreis. Het is de bedoeling dat ze op Koningsdag weer aankomen in Nederland.