Koraalopdracht RED HET RIF!

  • 20-03-2024

Woensdag 20 maart vond de finale plaats van de tweede Blijdorp- Bèta Challenge koraalopdracht. Met als thema RED HET RIF! Eerste- en tweedejaarsleerlingen van 5 middelbare scholen zijn aan de slag gegaan met het bedenken van innovaties voor het beschermen van het koraalrif en haar bewoners rondom Bonaire.

Diergaarde Blijdorp – Rotterdam Zoo, RoffaReefs en STINAPA Bonaire (Stichting Nationale Parken Bonaire) werken nauw samen om het koraalrif en haar bewoners te beschermen tegen bedreigingen zoals klimaatverandering, vervuiling en overbevissing. Leerlingen van vijf scholen (De Mavo Vos, Het Walburg College, Het Insula College, Het Willem de Zwijger College en de Roncalli Mavo) deden mee aan deze challenge en zijn de uitdaging aangegaan. Aan de hand van de ontwerpcyclus, een bezoek aan Blijdorp en voorbereidende opdrachten hebben ze èèn koraalbewoner uitgekozen om op in te zoomen en om een oplossing voor te bedenken.

Keano en Rayen hadden de beste oplossing bedacht van alle brugklasleerlingen van de Roncalli Mavo. Zij mochten in Blijdorp hun idee aan een vakkundige jury presenteren. Hun schildpad eieren huisje (het huisje beschermt de pas gelegde eieren op het strand en de jonge schildpadjes kunnen via een buis veilig naar het water lopen) heeft helaas niet gewonnen, maar ze hebben wel ontzettend goed gepresenteerd.

We willen de winnaars van het Walburg College feliciteren en diergaarde Blijdorp – Rotterdam Zoo bedanken voor de mooie samenwerking. Hopelijk hebben we met deze opdracht de leerlingen bewuster kunnen maken van de bedreigingen van de maritieme biodiversiteit en hun mogelijke rol in de oplossing.