Culturele uitwisseling met Italiaanse leeftijdsgenoten

  • 14-03-2024

Deze week zijn er leerlingen uit het Italiaanse Giaveno bij ons in Rotterdam op bezoek. Nadat wij in november in Italië op bezoek geweest zijn, mogen wij deze week het gastheerschap op ons nemen. De culturele uitwisseling staat in het teken van eten.

De Zuid-Europeanen kregen deze week een veelzijdig programma voorgeschoteld. Zondagochtend werden de Italiaanse gasten opgehaald op Schiphol en werden ze vervolgens meegenomen naar het Upside Down Museum in Amsterdam. Tijdens dat bezoek werd het ijs snel gebroken. In de middag werd er vervolgens kennisgemaakt met de Rotterdamse gastgezinnen en kon er bijgekomen worden van de reis en de eerste dag in Nederland.

Op maandag brachten de leerlingen een bezoek aan de Zaanse Schans. Daar hebben leerlingen Hollandse chocolade geproefd en van alles over windmolens geleerd. De leerlingen vonden het erg leuk en konden zich ook creatief uiten door een eigen chocoladewikkel te ontwerpen.

Het dinsdagprogramma speelde zich af in de mooiste stad van Nederland, namelijk Rotterdam. De leerlingen hebben de stad zowel vanaf het land als vanaf het water ontdekt. Het hoogtepunt was een privétour over De Maas met de Pannenkoekenboot.

In Artis en het Groote Museum leerden de leerlingen op woensdag op een interactieve manier van alles over eten, de natuur en zintuigen. Tevens kon de dierentuin nog even vrij bezocht worden om de dieren te bekijken.

Op donderdag voerden de leerlingen een opdracht uit op de Westfield Mall (in Leidschendam). De leerlingen deden daar onderzoek naar verschillende eetgelegenheden en supermarkten. Na afloop van dat onderzoek zullen de leerlingen bespreken wat hun bevindingen zijn. Wat is typisch Italiaans en wat is typerend voor Nederland. Natuurlijk was er buiten het doen van het onderzoek ook tijd voor ontspanning. ’s Avonds zullen de leerlingen de dag op school afsluiten met het eten van een Chinese rijsttafel en met een klein feestje.

Op vrijdag (morgen) staat een bezoek aan de kaas- en stroopwafel experience in Gouda op de planning. Na dat bezoek zal er afscheid genomen worden van onze Italiaanse gasten. We kijken terug op een geslaagde uitwisseling, waarbij de leerlingen veel met en van elkaar geleerd hebben en ook zichzelf beter hebben leren kennen. We willen alle ouders die een rol gespeeld hebben bij deze uitwisseling bedanken voor hun flexibiliteit en gastvrijheid en we wensen onze gasten een voorspoedige terugreis.