Thema ouderavond 10 maart

Dinsdagavond 10 maart staat deze eerste thema-avond ‘voor ouders, door ouders’ op de planning. Tijdens deze avond wordt middels workshops dieper ingegaan op vier voor ouders zeer relevante thema’s.

 

Zo komen de volgende workshops deze avond aan bod:

 

  1. Mediawijsheid & mediaopvoeding– van Buurtwerk
  2. Ouders van Tegendraadse Jeugd– van Buurwerk
  3. Pubercursus– van het Centrum Jeugd & Gezin
  4. Het belang van sport, bewegen en gezonde voeding – in samenwerking met externe partners

 

Allemaal thema’s waar ouders van kinderen in de puberteit in meer of mindere mate mee te maken krijgen en thema’s waarvan we ons misschien allemaal weleens afvragen of we het als ouder het eigenlijk wel goed doen.

 

U kunt deze avond twee workshops volgen naar keuze. Op de inhoud wordt onderaan dit bericht per thema nader ingegaan.

De avond start om 19.30 uur (inloop 19.00 uur) en zal rond 21.30 uur afgelopen zijn. Elke workshop bestaat uit een (interactieve) presentatie, gevolgd door de mogelijkheid om vragen te stellen of om met elkaar in discussie te gaan.

U kunt zich voor deze avond aanmelden door het digitale aanmeldformulier in te vullen, dat u treft door op onderstaande link te klikken (heeft u zich al aangemeld, dan hoeft u dat niet nogmaals te doen).

https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLScnjdabdhslffg6mgo-y3GV6AnX8jdFwAaEPjHXgQKg09QJRw/viewform?usp=pp_url

We hopen u dinsdag 10 maart te zien op de Roncalli Mavo.

Workshop 1: Mediawijsheid & Mediaopvoeding
Sociale media zijn tegenwoordig niet meer weg te denken. We liken, chatten en delen erop los. De mogelijkheden om contact te leggen met vrienden, familie en collega’s zijn dan ook eindeloos. Dit zorgt voor veel kansen, zoals een carrière als videomaker op YouTube of influencer op Instagram, maar er zijn ook gevaren. Zo kan je privacy in het geding komen, kun je teveel afgeleid raken door de notificaties van je smartphone of word je gevangen in de filterbubbel.

Mediawijsheid is meer dan alleen online veiligheid. Het is een onderdeel van de zogenaamde 21e eeuwse vaardigheden. Kinderen en jongeren groeien tegenwoordig bijna op met een iPad in hun handen. Zij weten heel goed hoe zij hiermee om moeten gaan, maar het is niet vanzelfsprekend dat zij er ook wijs mee omgaan. Een taak voor ouders, docenten en professionals om kinderen en jongeren ook hierin te begeleiden. Hoe zorgen we er samen voor dat zij zich optimaal en veilig kunnen bewegen in onze mediasamenleving? Dat is soms best lastig, aangezien we als volwassenen vaak niet altijd goed zicht en invloed hebben op de digitale sociale wereld waarin kinderen en jongeren zich begeven.

Tijdens de voorlichting leggen we de nadruk op sociale media en gamen onder jongeren. Hierin zullen een aantal vragen centraal staan: Wie is jouw kind online? Wat doet jouw kind online? En is je kind veilig online?

Workshop 2: Ouders van Tegendraadse Jeugd
Het programma Ouders van Tegendraadse Jeugd (OvTJ) richt zich op de ouders van jeugdigen tussen de 8 en 16 jaar met (verhoogd risico op) strafbaar gedrag. Het programma bestaat uit 8 opvoeding ondersteunende interventies oplopend van licht tot zwaarder. Het versterkt opvoedvaardigheden van ouders (toezicht houden, samen problemen oplossen, grenzen stellen, positieve bekrachtiging en ouderlijke betrokkenheid) en beoogt dat ouders sociale steun zoeken en ontvangen bij de opvoeding van hun kind.

Tijdens de voorlichting krijgen ouders een inkijkje in het programma van Ouders van Tegendraadse Jeugd en zullen zij waardevolle tips meekrijgen rondom opvoedvaardigheden.

Workshop 3: Pubercursus
De Pubercursus is een cursus in samenwerking met het CJG en leert ouders omgaan met hun puber. Het brein van een puber werkt in de puberteit anders dan wat we denken en wat soms logisch is voor ouders.
Voor zowel ouders als voor pubers verandert er veel in de leeftijd van 11 – 18 jaar. Het is een fase die wordt gekenmerkt door een toenemende groei naar zelfstandigheid. Dit gaat vaak gepaard met veel onzekerheden. Het zich losmaken van de ouders is zowel voor de puber als voor de ouder een lastig proces.

Pubers ontwikkelen een eigen mening en nemen niet meer alles van ouders aan. Het is voor ouders dan ook zoeken naar een goede balans tussen het loslaten en de ruimte bieden om zelfstandig te worden enerzijds, anderzijds om genegenheid en bescherming geven.

In de cursus krijgen ouders informatie over manieren waarop zij goed contact met hun puber kunnen houden en ruzies kunnen voorkomen. Er wordt ingegaan op veranderingen en ontwikkelingen van kinderen in de puberteit. Daarbij komen de prettige, maar ook de lastige kanten van pubers aan de orde.


Workshop 4: Het belang van sport, bewegen en gezonde voeding

Regelmatig verschijnen berichten in de media waar aandacht gevraagd wordt voor het feit dat kinderen te minder buiten spelen, jongeren minder sporten en pubers te weinig bewegen. Daarnaast hebben veel pubers een ongezond eetpatroon en veranderd hun slaappatroon. Allemaal zaken die bij kunnen dragen aan futloosheid en gebrek aan energie onder pubers. Daarentegen hebben sport, beweging en gezonde voeding een positieve invloed op het energieniveau van pubers.

 

Voldoende beweging leidt tot betere cognitieve prestaties en schoolprestaties, heeft een positieve invloed op verschillende executieve functies, maakt pubers socialer en heeft een positieve uitwerking op het zelfvertrouwen van leerlingen.

Heeft u behoefte aan tips om uw puber aan het bewegen te krijgen of aan de gezonde voeding? Volg dan deze workshop.