Sfeer

Positieve groepsvorming

Op de Roncalli mavo zitten leerlingen van verschillende basisscholen en met verschillende achtergronden. Wij vinden een goede sfeer belangrijk, waarin iedere leerling de ruimte krijgt om zichzelf te zijn, waar sprake is van wederzijds respect en waar leerlingen zich veilig voelen. Tijdens de introductieweek en in de mentorlessen wordt daar veel aandacht aan besteed. Ook staat daarin de groepsvorming centraal en worden veel groepsvormende activiteiten gedaan. In klas 2 gaan de leerlingen aan het begin van het jaar op schoolkamp.

flyer-open-dag-nr-2

Pesten

Om de Roncalli mavo een veilige en aangename plaats te laten zijn voor alle leerlingen heeft de school aandacht voor pesten. In het pestprotocol staat beschreven hoe er in het geval van pesten door de school opgetreden wordt. Het protocol is onderdeel van het door de gemeente Rotterdam gecertificeerde schoolveiligheidsplan. Zowel in klas 1 als in klas 2 wordt doormiddel van projecten bijzondere aandacht aan pesten en discriminatie besteed. In schooljaar 2017/2018 beoordeelden de leerlingen het beleid van de Roncalli mavo rond de aanpak van pesten met een 9,4.

Peerleaders en traingen

Op de Roncalli mavo werken we met peerleaders. Dit zijn leerlingen uit de bovenbouw die leerlingen in de onderbouw helpen. Leerlingen uit de onderbouw kunnen bij een peerleader terecht wanneer ze moeite hebben met een bepaald vak of wanneer ze een probleem hebben en niet weten hoe dat op te lossen. Daarnaast hebben we op de Roncalli mavo verschillende collega’s die getraind zijn in het geven van bepaalde cursussen. Zo wordt de cursus faalangstreductie, ART en rots & water aangeboden wanneer daar behoefte aan is.

Sportklas

Voor leerlingen die het leuk vinden om te sporten heeft de Roncalli mavo de sportklas. Leerlingen in de sportklas doen 2 uur in de week extra aan sport met andere leerlingen die het leuk vinden om te sporten. De sportklas staat een keer in de week aan het eind van de dag in het rooster op het moment dat andere leerlingen hwk en swt hebben. Veel lessen zijn in de vorm van clinics buiten de school, onder leiding van professionals. Leerlingen maken in de sportklas kennis met een breed palet aan sporten, zoals tennis, sumo worstelen, free-runnen, skiën en nog veel meer sporten.

Art & Fashion klas

Mode en kunst hebben veel met elkaar te maken, ze beïnvloeden en inspireren elkaar. Op de Roncalli mavo kunnen leerlingen kiezen voor de Art en Fashion klas. Wanneer leerlingen in de Art en Fashion klas zitten doen zij twee uur in de week extra aan kunst en mode. Binnen deze klas staat tekenen en schilderen centraal. Daarnaast gaan de leerlingen aan de slag met verschillende kunstvormen, zowel in 2D als in 3D. Leerlingen werken met verschillende textiele materialen en ontwerpen bijvoorbeeld een hippe tas. Ook maken de leerlingen collages op foamboard en doek.

Buitenschoolse activiteiten

Op de Roncalli mavo leren leerlingen veel op school in het leslokaal. We vinden het echter ook belangrijk dat leerlingen buiten het leslokaal leerzame en leuke ervaringen opdoen. Bij vakken als BCP, CKV en International Class zullen leerlingen regelmatig buiten het leslokaal leren. Ook zijn er verschillende buitenlandreizen voor leerlingen die gekoppeld zijn aan de International Class. Leren komen tijdens deze reizen in contact met leerlingen uit andere landen en met andere culturen. In de bovenbouw kunnen leerlingen deelnemen aan de buitenlandse skireis naar Oostenrijk. Ook wordt jaarlijks een cultuurdag (met hedendaagse culturele workshops), een sportdag, een schoolfeest en een uitje naar een pretpark georganiseerd. Daarnaast werkt de Roncalli mavo samen met sociale partners als buurtwerk en Excelsior4ALL, die samen met de Roncalli mavo activiteiten en projecten voor leerlingen organiseren.